Een lezer vroeg me:

Recent heb ik ontslag genomen bij mijn huidige werkgever, omdat ik voor mezelf wil beginnen als security-onderzoeker. Ik ben daarop van alle inhoudelijke klussen afgehaald, en krijg alleen nog opdrachten om dingen te bloggen, whitepapers te maken et cetera. Dat wordt dan met mijn naam en foto erbij gepubliceerd, wat ik een probleem vind omdat ik over een maand natuurlijk mijn eigen bedrijf ga opbouwen door te bloggen, whitepapers te maken et cetera. Dus wie mij gaat zoeken, vindt dan mijn oude werkgever. Zeg me dat dit niet zomaar kan.

Ik moet zeggen dat ik dit nog een best ingewikkelde vind. Enerzijds heb je als werkgever het goed recht een werknemer op te dragen dingen te schrijven voor publicatie, anderzijds zit je hiermee de binnenkort-ex werknemer wel héél erg in het vaarwater. Derderzijds hoef je als werkgever geen rekening te houden met een potentiële concurrent, maar vierderzijds is er nog zoiets als goed werkgeverschap.

Uiteindelijk neig ik wel naar het standpunt dat de werkgever van je kan eisen dat je gaat schrijven in je laatste maand(en). Het is logisch dat je dan geen klussen voor klanten meer doet, alleen al vanwege de continuïteit die de klant mag verwachten. Mogelijk zit er ook een security-afweging in, dat je niet het risico wil dat een werknemer in zijn laatste maand rare dingen gaat doen waar klanten last van hebben.

Het lastige zit hem hier in de publicatie onder de naam van de werknemer. Dat is zeer gebruikelijk natuurlijk, zeker bij blogs, maar het pakt hier wel extra vervelend uit. Ik zou dáár dan denk ik wel een punt van kunnen maken in het voordeel van de werknemer: welke noodzaak voor het werk is er om de naam van een ex-werknemer te laten staan onder een bericht? Dat krijg je denk ik niet rond (tenzij je journalistieke artikelen schrijft) en dan gaat het dus op de AVG mis. Je kunt dan eisen dat je naam wordt weggehaald, zodat de zoekresultaten minder verwarrend zijn.

(Let wel, dit betekent niet dat je als zzp’er vervolgens die blogs zelf mag herpubliceren. Het auteursrecht op die teksten ligt bij je werkgever, ook als je het op je laatste dag schreef en ze wisten dat je daarna voor jezelf ging beginnen. Ik zeg het maar even.)

Arnoud

Source