Het Chinese bedrijf Huawei wil met een speciale chipfabriek Amerikaanse sancties omzeilen, meldde Financial Times zondag op basis van ingewijden.

Huawei lijdt al een tijd onder Amerikaanse sancties. Deze werden in augustus aangescherpt, waardoor het bedrijf niet met behulp van Amerikaanse technologie chips mag ontwerpen en produceren.

Momenteel koopt de techreus chips van andere fabrikanten in, maar met de nieuwe fabriek zou het bedrijf de productie van eigen processoren kunnen hervatten.

In de fabriek zou geen Amerikaanse apparatuur aanwezig zijn. Daarnaast mag het personeel geen Amerikaanse software gebruiken. Dit moet Huawei in staat stellen zelf chips te maken zonder Amerikaanse inmenging.

Huawei zou de fabriek uitbesteden aan Shanghai IC R&D Center, een chipbedrijf dat deels door de Chinese overheid wordt gefinancierd. Deze producent zou meer ervaring met het ontwerp van chips hebben dan Huawei.

Eerst oudere chips produceren

De fabriek zou beginnen met de productie van grotere chips die vijftien jaar geleden ook door concurrenten werden gemaakt. Tegen het eind van 2022 worden processoren verwacht die zich met die van andere techgiganten kunnen meten.

Hoewel Huawei daarmee zijn chipprobleem kan oplossen, heeft het bedrijf dan nog wel last van de sancties op het gebied van software. Zo mag het Chinese concern niet de volledige versie van besturingssysteem Android gebruiken.

Eerder werd gemeld dat Huawei vanaf 2021 zijn eigen besturingssysteem HarmonyOS voor smartphones beschikbaar wil stellen.

Source