Belangrijk voor industrie

Huawei is een van de drie grote spelers op het gebied van telecomnetwerken. De andere twee zijn Europees: Ericsson en Nokia. Met zijn drieën strijden ze om het aanleggen van 5G, de opvolger van ons huidige mobiele internet. Naast dat het ons op termijn in Nederland veel sneller internet zal opleveren op je telefoon, zal het netwerk ook heel belangrijk worden voor industrieën.

De verwachting is dat er de komende jaren bijvoorbeeld heel veel sensoren bijkomen die allemaal via 5G met elkaar gaan communiceren, en bedrijven zullen daar volop gebruik van maken. Het wordt daarmee dus een kritiek onderdeel van de Nederlandse infrastructuur en dus ook van de economie.

Vandaar dat er extra aandacht is voor de Chinese speler op de markt. Westerse landen stellen zichzelf momenteel de vraag of ze wel willen dat een bedrijf, dat uiteindelijk moet luisteren naar de Chinese overheid, zo diep in het belangrijkste mobiele netwerk zit. “Klanten kunnen hier onze broncode zien”, zegt Andy Purdy van de Amerikaanse tak van het bedrijf over het testlab. “Die kunnen ze testen en analyseren. Dat gebeurt allemaal vertrouwelijk, wij kunnen zelf niet zien wat zij uittesten.”

https://nos.nl/l/2274676