Huawei heeft dinsdag de Mate 20 en Mate 20 Pro gepresenteerd. De telefoons hebben een nagenoeg randloos scherm. De Pro-versie heeft een gezichtsscanner in de inkeping en een vingerafdrukscanner in het display.

De telefoons volgen de Mate 10 en Mate 10 Pro van vorig jaar op. Beide toestellen hebben een groot scherm dat doorloopt tot de randen en zijn voorzien van een nieuwe Kirin 980-chip. Die moet zorgen voor betere verwerking van kunstmatige intelligentie en een efficiënte werking van het toestel, waardoor hij bijvoorbeeld langer mee moet gaan op een volle acculading.

Het toestel met de meeste vernieuwingen is de Mate 20 Pro. De telefoon heeft een 6,4-inch-amoledscherm met aan de bovenzijde een brede inkeping. Daarin bevinden zich sensoren en een stippenprojector om een 3D-beeld van het gezicht van de gebruiker te maken waarmee de telefoon ontgrendeld kan worden. Daarmee lijkt de functie op die van de iPhone X en XS.

Op de achterkant heeft de Mate 20 Pro een drietal camera’s. Het gaat om een standaard groothoeklens, een groothoeklens met extra wijd beeld en een zoomlens met drie keer optisch en vijf keer hybride zoombereik. De lenzen zijn dit keer in een vierkant midden op het toestel geplaatst, in plaats van onder elkaar.

De Mate 20 Pro is voorzien van 6 GB aan werkgeheugen en 128 GB aan opslagruimte. Ook heeft de telefoon een vingerafdrukscanner in het scherm. De reguliere vingerafdrukscanner is verdwenen.

Mate 20 is het goedkopere model

Naast de Mate 20 Pro kondigde Huawei ook de Mate 20 aan. Dit toestel heeft een groter lcd-scherm, van 6,5 inch. Dat komt doordat er aan de voorzijde een kleinere inkeping in het scherm zit, slechts bedoeld voor de camera. Ontgrendelen kan via 2D-gezichtsherkenning.

De Mate 20 heeft eveneens drie camera’s achterop. Die lijken op die van de Pro-versie, maar bieden iets minder megapixels. Op de achterkant is verder een reguliere vingerafdrukscanner aanwezig.

Verder krijgt het toestel 4 GB aan werkgeheugen en 128 GB aan opslagruimte.

Kunstmatige intelligentie

Volgens Huawei wordt kunstmatige intelligentie steeds belangrijker in de toestellen. In deze telefoons zorgt de techniek ervoor dat er langer met een accu gedaan kan worden en zijn er nieuwe camerafuncties.

Zo herkent de camera meer omgevingen. Daarop kunnen de kleuren worden aangepast, zodat bijvoorbeeld het gras groener en de lucht blauwer wordt. Ook heeft de camera een mogelijkheid om filmfilters toe te passen. Daarbij kunnen mensen bijvoorbeeld in kleur worden getoond terwijl de rest zwart-wit is.

De Mate 20 kost 799 euro, de Mate 20 Pro kost 999 euro. De telefoons zijn vanaf 2 november te koop in drie kleuren: blauw, zwart en twilight (daarbij loopt de kleur over van paars in blauw).

Nieuwe smartwatch van Huawei gepresenteerd

Huawei kwam ook met een Watch GT. Deze smartwatch heeft een rond scherm met een aanraakgevoelig 1,39 inch-amoledscherm en een resolutie van 454 bij 454 beeldpunten.

Bij gemiddeld gebruik moet de smartwatch volgens Huawei twee weken meegaan. Het bedrijf gaat dan uit van gebruik van de hartslagmeter en 90 minuten sporten in de week.

Bij het inschakelen van de hartslagmeter, gps en een scherm wat altijd aan staat, gaat de Watch GT tot 22 uur mee.

https://www.nu.nl/tech/5515691/huawei-kondigt-mate-20-pro-met-vingerafdrukscanner-scherm.html