Vanmiddag en vanavond worden Facebook en Twitter gehoord door leden van de Amerikaanse Senaat en het Huis van Afgevaardigden over politieke beïnvloeding en moderatie. In dit artikel volgden we de twee hoorzittingen.

De belangrijkste punten van de twee hoorzittingen

De zitting met Twitter-ceo Jack Dorsey gaat nog door, maar het beeld is na uren ondervraging van zowel Facebook-coo Sheryl Sandberg als Dorsey wel duidelijk:

  • Er lijkt – meer dan vorig jaar – erkenning te zijn voor het werk dat Facebook en Twitter doen om beïnvloeding van de gebruikers op platforms te voorkomen. Tegelijkertijd geven zowel de techbedrijven als de politici aan dat samenwerking en regulering nodig is. Hoe dit er precies uit gaat zien, blijft onduidelijk.
  • Google was de grote afwezige vandaag en het is de vraag hoe verstandig die keuze achteraf was. Senator Marco Rubio suggereerde dat de zoekgigant niet wilde komen omdat die de laatste tijd negatief in het nieuws is vanwege een mogelijke terugkeer naar China.
  • De hoorzitting in het Huis was anders van toon. Vanaf het begin was het duidelijk dat het deels draaide om beschuldigingen van Republikeinen over politieke vooringenomenheid van Twitter in zijn algoritme, om zo conservatieve meningen te dwarsbomen. Dorsey ontkende keer op keer dat dit het geval was, maar leek de conservatieve politici niet echt op andere gedachten te kunnen brengen.
  • Ook werd er veel gesproken over het verwijderbeleid van het platform, dat al jaren onder vuur ligt. Opvallend daarbij was dat de topman niet in staat was om te vertellen hoeveel mensen bij Twitter het platform modereren.

22:00 uur – Kritiek op verwijderbeleid

Dorsey werd door meerdere Afgevaardigden gevraagd naar het verwijderbeleid van zijn platform. Daarbij werd een bewerkte foto van de dochter van de recent overleden senator John McCain, Megan McCain, meerderde keren genoemd. Een Twittergebruiker plaatste een foto van haar, terwijl ze huilend bij de kist van haar vader stond. De plaatser had er een pistool in geshopt die was gericht op de 33-jarige vrouw.

De foto bleef urenlang op Twitter staan en de politici wilden weten waardoor dat kon gebeuren. Dorsey noemde dit onder meer “onacceptabel” en erkende dat er veel moet verbeteren. Een ander voorbeeld dat langskwam, was dat er tweets op het platform te vinden waren waarin drugs te koop werden aangeboden. De Republikein McKinley vroeg de topman vervolgens op kritische toon waardoor dit kon gebeuren.

Dorsey hoorde het rustig aan en beloofde er naar te kijken. McKinley eindigde met: “Ga hier serieus mee om.” De Afgevaardigde die hierna kwam, complimenteerde Dorsey vervolgens voor zijn diplomatieke toon.

21:00 uur – Tweede hoorzitting veel politieker

Waar Facebook-coo Sheryl Sandberg na de hoorzitting kon gaan genieten van een ‘vrije’ middag, wordt Twitter-baas Jack Dorsey nog uren gehoord door leden van het Huis van Afgevaardigden. Die hoorzitting is nu ongeveer een uur bezig. Wat direct opvalt is dat deze zitting, zoals verwacht, een stuk politieker is.

Daarbij staan de Democraten en Republikeinen recht tegenover elkaar. Conservatieven beschuldigen Twitter ervan Republikeinse Twittergebruikers via het algoritme minder zichtbaar te maken, er is in hun ogen sprake van politieke vooringenomenheid. De Democraten merken vervolgens op dat dit onzin is. Dorsey heeft dit zelf meerdere keren met klem ontkend. Desondanks blijven de Republikeinen er naar vragen. Ook verwijzen meerdere Republikeinse Afgevaardigden naar het zogeheten shadow banning (het idee dat bepaalde – in dit geval conservatieve – gebruikers bewust niet zichtbaar zijn voor de rest van het Twitter-publiek), waarvan Twitter eerder al heeft gezegd dat het niet gebeurt.