Honden en katten krijgen steeds vaker een gps-tracker aan de halsband bevestigd. Uit een rondgang bij grote webshops, hondenverenigingen en hondenuitlaatservices blijkt dat deze chips populairder worden.

In 2017 raakten in Nederland bijna 78.000 huisdieren vermist. Katten (38.000) en honden (5000) kwamen het vaakst niet thuis. “Ruim de helft van de vermiste dieren keert terug bij de eigenaar”, concludeert Stichting Amivedi, een organisatie die zich inzet voor vermiste en gevonden huisdieren, op basis van de eigen databank.

Bij weggelopen honden ligt dat percentage een stuk hoger: van 94 procent wordt het baasje gevonden. “Dat komt voornamelijk doordat een chip en bijbehorende registratie verplicht zijn voor honden”, zegt Dik Nagtegaal van de Dierenbescherming. “De gps-tracker voor honden kan een goede aanvulling zijn op die chip. Er worden namelijk meer honden dankzij een gps-tracker teruggevonden. Het is eigenlijk net zoiets als de mogelijkheid op je telefoon om te zien waar die zich bevindt.”