De hackersgroep Anonymous heeft persoonsgegevens van duizend politieagenten in Belarus (wat we tot voor kort Wit-Rusland noemden) openbaar gemaakt meldt Reuters. De groep heeft de gegevens gedeeld als reactie op het politiegeweld bij overheidsprotesten in het land.

Anonymous heeft via berichtendienst Telegram een boodschap verspreid waarin ze dreigen nog meer gegevens te lekken als de politie demonstranten blijft arresteren. De politie heeft de afgelopen weken duizenden mensen opgepakt die deelnamen aan de protesten.

De eenheden die optreden tijdens de demonstraties dragen veelal bivakmutsen en grote helmen. Anonymous verklaart in het bericht op Telegram dat: “Niemand anoniem zal blijven, zelfs niet met een bivakmuts.”

De overheid wil de verantwoordelijken voor het lek opsporen en straffen. Volgens een woordvoerder Olga Chemodanova van het ministerie van Binnenlandse Zaken zal het lastig worden om te achterhalen welke individuen er achter het lek zitten.

Situatie Belarus onderzocht door Veiligheidsorganisaties

Het is sinds de verkiezingen van 9 augustus onrustig in Belarus. Demonstranten vertrouwen de verkiezingsuitslag niet. De zittend president Lukaschenko won de verkiezingen met 80% van de stemmen.

De Organisatie voor Veiligheid en samenwerking in Europa (OVSE) is een onderzoek gestart naar mogelijke mensenrechtenschendingen. In het onderzoek wordt gekeken naar mogelijke schendingen bij het vervolgen van oppositieleden, journalisten en activisten.

Waarom noemen we Wit-Rusland voortaan Belarus?

  • Sinds de onafhankelijkheid in 1991, na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie, heet het land officieel de Republiek Belarus. In officiële teksten wordt dan ook die benaming gebruikt. Belarus doet meer recht aan hoe de bevolking het land zelf noemt. Sommige Belarussen nemen vanwege de associatie met Rusland aanstoot aan de benaming Wit-Rusland. Voorheen gebruikten we de ingeburgerde naam Wit-Rusland, omdat die voor veel lezers herkenbaarder is.

Source