De Europese Commissie is bezig met een voorstel voor nieuwe wetgeving om meer druk op techgiganten uit te kunnen oefenen. In een verklaring tegenover Financial Times zegt EU commissaris Thierry Breton dat de grote techbedrijven te groot zijn en dat er meer toezicht nodig is. Daarnaast moet Europa meer kunnen doen tegen techbedrijven die hun macht misbruiken.

Volgens Breton moet het in een uiterst geval mogelijk zijn om grote techbedrijven te dwingen om op te breken. Als blijkt dat techgiganten te weinig rekening houden met consumenten en gezonde concurrentie in de weg zitten, wil de commissaris dat Brussel kan ingrijpen.

De voorstellen van de Europese Commissie moeten volgens Breton later dit jaar klaar zijn. Dan moeten ze nog worden goedgekeurd door het Europees Parlement en de Europese Raad.

Het is niet de eerste keer dat er kritisch wordt gekeken naar de machtspositie van grote techbedrijven als Google en Facebook en hoe deze bedrijven omgaan met data van gebruikers. Zowel Google als Facebook kregen al boetes opgelegd in Europa, omdat ze zich niet aan de regels hielden.

Ook in de Verenigde Staten wordt gekeken naar het mogelijke machtsmisbruik van techgiganten. De voorzitter van de Amerikaanse FTC-voorzitter Joe Simons noemde het opbreken van grote techbedrijven in december vorig jaar als mogelijke optie.

Source