Een onbekende hacker heeft het Early Warning Network (EWN), een alarmeringssysteem van Australië, gekaapt om een nepbericht te verspreiden.

“De onbevoegde waarschuwing die zaterdag werd verzonden, was verstuurd door een onbevoegde persoon die onrechtmatig inloggegevens heeft gebruikt om een spambericht te versturen”, schrijft het bedrijf achter het EWN maandag op zijn website.

Het EWN wordt gebruikt om waarschuwingen voor extreme weersomstandigheden te versturen. De berichten kunnen onder meer via e-mail, een pushbericht via een app en per sms verstuurd worden.

“EWN is gehackt. Je persoonlijke gegevens zijn bij ons niet veilig”, stond in de zaterdag verstuurde ‘weerswaarschuwing‘. Ontvangers van het bericht werden ook opgeroepen een e-mail te sturen om zich bij de dienst af te melden.

Volgens het bedrijf achter het EWN is bij de hack geen persoonlijke informatie buitgemaakt. Volgens de Australische omroep ABC bereikte het bericht duizenden mensen.

De burgemeester van de plaats Gladstone in Queensland vreest dat gebruikers vanwege het incident afhaken. Hij zegt dat het EWN levens kan redden.

https://www.nu.nl/internet/5668199/hacker-stuurt-nepbericht-via-alarmeringssysteem-australie.html