De Duitse federale politie BKA heeft zondag de woning van een negentienjarige man doorzocht. De huiszoeking was onderdeel van het vooronderzoek naar de hack van Duitse politici en beroemdheden.

Het gaat om een woning in de Duitse stad Heilbronn in de zuidwestelijke deelstaat Baden-Württemberg, meldt de publieke omroep RBB maandag.

Het zou gaan om het appartement van een getuige. De omroep meldt dat de woning en huisvuil van de man zijn doorzocht. Ook is technische apparatuur in beslag genomen.

Donderdagavond werd bekend dat een hacker in aanloop naar Kerst de privégegevens van honderden Duitse politici online heeft geplaatst. Ook werden in december gegevens van Duitse journalisten, YouTubers en beroemdheden gepubliceerd.

De bewoner van het appartement is gehoord als getuige. De man bevestigt tegen het tv-programma Kontraste dat zijn woning is doorzocht en dat hij “enkele uren” is verhoord.

Identiteit en motief van hacker onbekend

De getuige heeft eerder via Twitter verklaard al lange tijd met de hacker in contact te hebben gestaan. Ook deelde hij een schermafbeelding waarin de hacker verklaard zou hebben van plan te zijn om zijn apparatuur te vernietigen. Daarnaast zei hij dat de hacker zijn account bij de chatdienst Telegram heeft opgeheven.

Het is niet bekend of de hacker de gegevens van Duitse politici en beroemdheden deels of geheel eigenhandig heeft buitgemaakt, of er op een andere manier aan is gekomen. Ook over het motief is niets bekend.

https://www.nu.nl/internet/5668244/duitse-politie-doorzoekt-huis-19-jarige-man-hack-duitse-politici.html