Jigsaw, een zusterbedrijf van Google dat technologie inzet voor de maatschappij, heeft een Android-app uitgebracht waarmee voorkomen moet worden dat internetgebruikers worden doorverwezen naar een onbetrouwbare website.

Zodra een gebruiker een internetadres in de adresbalk van een browser typt, wordt het adres gekoppeld aan een bijbehorend IP-adres. Dit proces kan gemanipuleerd worden, waardoor gebruikers naar een ander IP-adres worden geleid zodra zij een bepaald webadres intikken.

De methode kan gebruikt worden om gebruikers naar een malafide website te sturen, of om hen de toegang tot de originele website te ontzeggen, bijvoorbeeld ten behoeve van internetcensuur.

Intra van Jigsaw moet dit voorkomen. De app versleutelt het internetverkeer en maakt gebruik van vertrouwde servers, waardoor ingetikte webadressen niet langer gemanipuleerd kunnen worden. Intra is gratis te downloaden voor smartphones met Android 4 of hoger. Het is niet duidelijk of de app ook naar iOS komt.

Jigsaw zegt dat er verder geen beperkingen aan de app zitten. Gebruikers kunnen de app installeren en aanzetten, zonder zich zorgen te maken om de hoeveelheid verbruikte data. Ook belooft het Google-zusterbedrijf niet bij te houden welke websites mensen bezoeken of welke apps zij gebruiken.

https://www.nu.nl/apps/5494202/google-zuster-komt-met-app-verwijzing-foute-website-moet-voorkomen.html