Oproepen naar andere EU-landen worden binnenkort goedkoper en telecombedrijven zullen profiteren van duidelijkere regels voor investeringen op langere termijn in de netwerkinfrastructuur.

Goedkoper en sneller

Oproepen tussen EU-landen mogen niet meer dan 19 cent en tekstberichten mogen maximaal 6 cent kosten vanaf 15 mei 2019, volgens het telecompakket waarover het Europees Parlement op 14 november stemt. Niet alleen zullen telecommunicatiediensten goedkoper zijn, zij worden ook sneller! De regels zijn ook bedoeld om de investeringen te stimuleren die nodig zijn om 5G-connectiviteit beschikbaar te maken in Europese steden tegen 2020.

Nieuwe regels zouden op internet gebaseerde diensten zoals Skype en WhatsApp “transparanter en betrouwbaarder maken voor Europeanen”, zegt rapporteur Pilar del Castillo Vera (EPP, ES) .

“Sinds de laatste herziening, in 2009, is de markt voor elektronische communicatiediensten drastisch veranderd. Er zijn nieuwe spelers op de markt gekomen ​​als gevolg van het feit dat consumenten en bedrijven in toenemende mate afhankelijk zijn van gegevens- en internettoegangsdiensten. Met nieuwe regels moderniseren we het raamwerk, door deze nieuwe spelers onder de reikwijdte van de regelgeving te brengen,” zei de rapporteur.

Bescherming voor consumenten, investering voor telecombedrijven

De regels zijn bedoeld om gebruikers beter te beschermen. Dit maakt het bijvoorbeeld eenvoudiger om van operator te veranderen en compensaties te ontvangen. Tegelijkertijd zal een nieuw kader investeringen in hoge capaciteitsnetwerken en 5G stimuleren.

“Voor Europeanen betekent het meer connectiviteit, een voorwaarde voor Europa om deel uit te maken van de gigabit-samenleving. Industrie 4.0, slimme steden, onderwijs, onderzoek of mhealth zijn enkele van de voorbeelden van de exponentiële groei van de vraag naar hoge kwaliteit, snelle en veilige connectiviteit,” zegt Del Castillo Vera.

Noodwaarschuwingen op uw telefoon

Het pakket bevat ook een verplicht 112-waarschuwingssysteem om burgers via sms te waarschuwen in het geval van dreigende grote noodsituaties en rampen, zoals een terroristische aanslag of een natuurramp.

Afschaffing roamingkosten

  • – 

    Europeanen kunnen op reis in een ander EU-land al betalen wat ze thuis zouden betalen omdat sinds 15 juni 2017 de roaming-kosten zijn afgeschaft

Meer informatie

Productinformatie

REF.: 20181031STO18176

Gecreëerd: 07-11-2018 – 16:13

http://www.europa-nu.nl/id/vkt9nli4rwvg/nieuws/goedkoper_bellen_en_5g_het_parlement?ctx=vjgtmkwna7mq&s0e=vhdubxdwqrzw