Wat is de beste kleine systeemcamera? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.

Door Consumentenbond

Systeemcamera’s zijn vooral bedoeld voor fotografen die het maken van foto’s echt serieus nemen. Ze zijn niet bepaald goedkoop, maar leveren de beste kwaliteit foto’s. Je kunt wisselen van lens, waardoor je de camera goed kunt gebruiken in verschillende situaties. De kleinere systeemcamera’s zijn wat compacter dan de grotere varianten, zodat je ze makkelijker meeneemt.

De Consumentenbond test verschillende soorten fotocamera’s op onder meer fotokwaliteit, film- en videokwaliteit, bediening, resolutie en scherpte. Er zijn ruim 130 camera’s getest die op dit moment redelijk tot goed verkrijgbaar zijn.

Bij de 28 geteste kleine systeemcamera’s komt een model van Sony als Beste uit de Test. Een camera van Canon is de Beste Koop.

Beste uit de Test: Sony Alpha 7C

Deze kleine systeemcamera van Sony is niet goedkoop. Maar het is op dit moment de beste kleine systeemcamera uit de test.

De foto’s die je met deze camera maakt zijn van prima kwaliteit. Dit zie je onder meer terug in de goede kleurweergave, resolutie en contrast. De hoge kwaliteit komt voor een groot deel door de relatief grote fullframe beeldsensor.

Naast de foto’s zijn ook de video’s erg goed. Je kunt zowel met normaal licht als met weinig licht prima filmen. Ook heeft de camera uitstekende beeldstabilisatie. Hierdoor maak je veel eenvoudiger scherpe foto’s. Vooral als je inzoomt, beweeg je sneller en helpt dit enorm.

Door de goede grip ligt de camera lekker in de hand. Hij heeft een aanraakscherm met goed scherp beeld wat je kunt kantelen. En ook de zoeker werkt erg goed.

Deze Sony heeft maar weinig minpunten. De camera blinkt niet uit op snelheid. Als je snel achter elkaar foto’s wil maken, kun je beter een ander model kiezen. Daarnaast zijn de menu’s op het scherm wat ingewikkeld. Ook is de menuknop onhandig geplaatst.

Beste Koop: Canon EOS M200

Deze camera van Canon is een stuk goedkoper in de aanschaf dan de Sony. Hij is ook een stuk kleiner en lichter. De prestaties van de Canon zijn goed, maar je levert wel wat in ten opzichte van de Sony.

Wat betreft foto- en videokwaliteit haalt deze camera het niet bij de Sony. Maar de kwaliteit is wel voldoende. Vooral bij normaal licht maakt hij goede kwaliteit foto’s en video’s.

De beeldstabilisatie is erg goed. Handig als je veel foto’s maakt waarbij je inzoomt. Het zoombereik is met 3x ook wat groter dan bij de Sony. Maar als je echt ver wil inzoomen, kun je kijken naar een combinatie met een andere lens.

Ook deze camera ligt goed in de hand. Hij heeft een draaibaar aanraakscherm en het menu werkt prettig.

Het grootste nadeel van deze camera is dat hij geen zoeker heeft. Bovendien heeft de Canon minder fysieke knoppen om instellingen aan te passen dan de Sony.

Verantwoording

In deze rubriek schrijven we wekelijks over huishoudelijke en technologische apparaten die door de Consumentenbond zijn getest. Dit is een samenwerking tussen de onafhankelijke redactie van deze site en de Consumentenbond.

De Consumentenbond test jaarlijks duizenden producten, samen met gekwalificeerde technici in gespecialiseerde laboratoria in binnen- en buitenland. De producten die getest worden, worden in de winkel gekocht, zodat deze niet vooraf worden gemanipuleerd door fabrikanten.

Nieuwe modellen worden zo snel mogelijk na introductie getest. Hoe snel dat is, verschilt per product. De Beste uit de Test is het product met het beste testoordeel, dat goed verkrijgbaar is. Dit kan ook een wat ouder model zijn, omdat een nieuwer model lang niet altijd beter is. De Beste Koop is het product met de beste prijs-kwaliteitverhouding.

De genoemde prijs van een product is de laagste winkelprijs van dit moment voor zover bekend bij de Consumentenbond. Maar prijzen kunnen per dag verschillen. Als er geen recente winkelprijs bekend is, wordt de richtprijs genoemd.

Deze inhoud kan helaas niet worden getoondWij hebben geen toestemming voor de benodigde cookies. Aanvaard de cookies om deze inhoud te bekijken.


Lees meer over:

ConsumentenbondTech

Source