De Amerikaanse ruimte-organisatie NASA heeft besloten om op zijn vroegst op 19 september een derde poging te doen om de Space Launch System-raket te lanceren. De twee eerdere lanceerpogingen tijdens het project om in 2025 mensen op de maan te zetten waren mislukt.
Door onze nieuwsredactieDe NASA heeft verschillende lanceervensters van ongeveer twee weken vastgesteld. Die hebben te maken met de ideale positie van de maan om een raket naartoe te sturen.
Het huidige lanceervenster loopt tot dinsdag. De ruimte-organisatie heeft besloten om voor die tijd geen nieuwe poging te doen. Daardoor is de eerstvolgende mogelijkheid om de Space Launch Systemraket te lanceren pas in de periode 19 september tot 4 oktober.
In 2022 zijn nog drie andere lanceervensters: vanaf 17 oktober, 12 november en 9 december.
Twee eerdere problemen mislukt door motorprobleem en brandstoflek
Maandag faalde de eerste poging door technische problemen in de nieuwe maanraket. Het lukte toen niet om een van de vier motoren aan boord op temperatuur te krijgen, waarna de lancering werd afgeblazen.
NASA besloot zaterdag ook de tweede poging om de Space Launch System-raket te lanceren af te blazen. Er was een brandstoflek ontstaan tijdens het vullen van de tank van de raket met vloeibare waterstof.
Eerste stap op de maan verwacht in 2025
De Verenigde Staten zijn al tientallen jaren bezig om weer naar de maan te gaan. Tussen 1969 en 1972 liepen daar in totaal twaalf Amerikaanse astronauten rond. Dat waren allemaal witte mannen. Op zijn vroegst in 2025 moeten de eerste mensen weer voet op de maan zetten. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA wil dat dan ook vrouwen en mensen van kleur meegaan.
Bij de ontwikkeling van de Orion krijgen de Amerikanen hulp van de ruimtevaartorganisaties van Europa (ESA) en Canada (CSA). Bij volgende missies, Artemis II en Artemis III, zitten de astronauten in het voorste deel van de Orion, dat in de VS is ontwikkeld en gebouwd. De achterkant komt uit Europa. Dat deel zorgt voor onder meer elektriciteit. Die wordt opgewekt met vier grote zonnepanelen van Airbus Nederland uit Leiden.