De Franse belastingdienst heeft een proef met kunstmatige intelligentie uitgevoerd om belastingontduikers op te sporen via Google Maps. Het systeem trof ruim twintigduizend zwembaden aan die niet waren opgegeven. Dat leverde de Franse schatkist 10 miljoen euro extra belasting op, meldt The Guardian.
Door onze techredactie

De Franse belastingdienst testte het systeem van Google en Capgemini vorig jaar in negen departementen. Het systeem vergelijkt luchtfoto’s in Google Maps met informatie uit het kadaster. Daarmee kunnen niet-aangemelde bouwwerken, zwembaden en andere objecten opgespoord worden.

Bij wijze van proef liet de Franse fiscus het systeem zoeken naar zwembaden. Die zijn op luchtfoto’s het makkelijkst te herkennen. De kunstmatige intelligentie maakte daarin onderscheid tussen opzetzwembadjes en permanente zwembaden.

Het systeem vergeleek alle gevonden zwembaden met gegevens in het kadaster. Op basis daarvan werden 20.356 zwembaden ontdekt die niet bij de belastingdienst waren aangemeld. Eigenaren kregen een naheffing toegestuurd. Dat leverde de Franse fiscus al rond de 10 miljoen euro op.

De Franse wet schrijft voor dat nieuwbouw of verbouwingen binnen negentig dagen na afronding opgegeven moeten worden bij de belastingdienst. De onroerendgoedbelasting is gebaseerd op de huurwaarde van het vastgoed. Nieuwbouw en verbouwingen leiden daardoor vaak tot een verhoging van de belastingen. Een gemiddeld zwembad van 30 vierkante meter levert de Franse schatkist ongeveer 200 euro per jaar aan belasting op.

Franse belastingdienst gaat het systeem landelijk inzetten

Na de succesvolle test in negen Franse departementen wil de Franse fiscus het systeem nu landelijk gaan inzetten om zwembaden op te sporen. Dit levert de Franse schatkist naar verwachting nog eens 20 miljoen euro belasting op.

De Franse fiscus wil het systeem ook gaan gebruiken om niet-aangegeven bijgebouwen, aanbouwen en veranda’s op te sporen. Maar het systeem is daar nog niet betrouwbaar genoeg voor. Het kan nog niet bepalen of een rechthoekige vorm op een luchtfoto een aanbouw, tent, terras of een zeildoek op de grond is.


Lees meer over:

FrankrijkBelastingenBelastingontduikingzwembadenTech

Source