De Franse mededingingsautoriteit DGCCRF heeft Apple vrijdag een boete van 25 miljoen euro opgelegd, omdat het concern oude iPhones expres trager had gemaakt zonder gebruikers daarvan op de hoogte te brengen.

De Franse toezichthouder startte een onderzoek naar Apple nadat het bedrijf in 2017 had toegegeven dat updates naar iOS 10.2.1 en 11.2 oudere iPhones trager maakten.

Bij deze oudere iPhones ging de batterijduur achteruit. Apple maakte de telefoons trager om de accu’s minder te belasten. Dat zou voorkomen dat een telefoon zomaar zou uitvallen.

Apple bood hier in 2017 al zijn excuses voor aan. Gebruikers die last hadden van een vertraagde telefoon konden hun accu met korting laten vervangen. Gebruikers die hun accu lieten vervangen, kregen een jaar later van Apple nog een extra vergoeding.

De Franse mededingingsautoriteit vindt dat Apple zich schuldig heeft gemaakt aan misleidende marktpraktijken, omdat gebruikers niet van tevoren konden weten dat ze door het installeren van de iOS-updates het risico op een tragere telefoon liepen.

Apple heeft laten weten de boete van 25 miljoen euro te betalen.

Source