Het blokkeren van politieke kandidaten van sociale media als Twitter en Facebook is vanaf juli verboden in de Amerikaanse staat Florida. De gouverneur van Florida, Ron DeSantis, ondertekende maandag een wet die techbedrijven kan beboeten als ze politici blokkeren. Volgens de Republikeinse gouverneur maakt de wet deel uit van de “strijd tegen censuur door grote techbedrijven”.

“Velen in onze staat hebben te maken gehad met censuur en ander dictatoriaal gedrag in Cuba en Venezuela”, zei hij in verwijzing naar het grote aantal kiezers in Florida die afkomstig zijn uit die landen. “Als de grote techbedrijven de regels ongelijk toepassen om te discrimineren ten gunste van de dominante ideologie van Silicon Valley, zullen ze nu ter verantwoording worden geroepen.”

De voormalig Republikeinse president Donald Trump werd van Twitter en Facebook verbannen voor zijn uitspraken nadat zijn aanhangers op 6 januari het Capitool waren binnengevallen.

De wet, die op 1 juli in werking treedt, voorziet in boetes tot 250.000 dollar (ruim 200.00 euro) per dag voor platforms die politieke kandidaten in de staat blokkeren. De wetgeving regelt ook dat inwoners van Florida, die vinden dat ze “oneerlijk” zijn behandeld door techbedrijven, hen kunnen aanklagen voor een financiële schadevergoeding.

De kans lijkt groot dat de wet wordt aangevochten door burgerrechtenactivisten die de wet een schending noemen van de vrijheid van meningsuiting. “Wat de vrijheid van meningsuiting betreft, is een website niet anders dan een krant: hij heeft het fundamentele recht te beslissen welke meningsuiting hij wel en welke hij niet op zijn platform toelaat”, zegt Corbin Barthold van de groep TechFreedom. “Florida probeert een paar grote platforms te dwingen om uitspraken te verwelkomen die ze anders niet zouden accepteren”, aldus nog Barthold. Hij noemt de maatregel “ongrondwettelijk”.

Source