Facebook heeft Palmer Luckey, de oprichter van virtualrealitybedrijf Oculus, op non-actief gesteld na een donatie aan een groep die toenmalig presidentskandidaat Hillary Clinton in kwaad daglicht wilde stellen.

De pionier op het gebied van virtual reality (VR) is enkele maanden daarna ontslagen, zeggen ingewijden tegen The Wall Street Journal.

De reden van Luckey’s vertrek is nooit openbaar gemaakt. Facebook-topman Mark Zuckerberg zei eerder in een politiek verhoor dat het ontslag van Luckey niets met zijn steun voor Donald Trump te maken had.

De top van Facebook, waaronder Zuckerberg, zouden Luckey in het najaar van 2016 onder druk hebben gezet om publiekelijk zijn steun voor een politicus van de Libertarische Partij uit te spreken, schrijft The Wall Street Journal op basis van Facebook-ingewijden en interne e-mails.

Luckey zou omtrent zijn ontslag een advocaat in de arm hebben genomen, die beargumenteerde dat Facebook de wet in Californië, waar Facebooks hoofdkantoor staat, had overtreden. Uiteindelijk schikten de twee partijen voor een bedrag van 100 miljoen dollar (88 miljoen euro).

Facebook nam Luckey’s virtualrealitybedrijf Oculus in 2014 over voor 2 miljard dollar. Het bedrijf werkt onder meer aan een headset voor VR en sociale functies binnen virtuele werelden.

Een woordvoerder van Facebook laat aan The Wall Street Journal weten dat Luckey’s politieke opvattingen geen reden waren voor zijn vertrek.

https://www.nu.nl/tech/5567123/facebook-ontsloeg-oculus-oprichter-vanwege-steun-donald-trump.html