Facebook-medewerkers zijn aanzienlijk minder optimistisch over de toekomst van het bedrijf dan een jaar geleden. Dat blijkt uit een intern onderzoek van het bedrijf dat The Wall Street Journal heeft ingezien.

Vorig jaar oktober was 84 procent van de werknemers nog optimistisch, nu is dat slechts iets meer dan de helft. Facebook heeft dit jaar te maken gehad met de grootste crisis in zijn bestaan.

Daarnaast vinden minder medewerkers dat Facebook de wereld beter maakt. Dit aantal daalde met 19 procentpunt naar 53 procent. Volgens de zakenkrant is het onderzoek begin deze maand intern besproken door onder meer topman Mark Zuckerberg en heeft hij toen beloofd dat er stappen worden genomen om de onderliggende problemen aan te pakken.

Het tweejaarlijkse onderzoek vindt plaats in april en oktober. Bijna 29.000 medewerkers hebben de vragen ingevuld, schrijft de krant.

Grotere problemen

Het flink dalende optimisme onder de medewerkers is enigszins opvallen aangezien er vorig jaar oktober ook genoeg kritiek was op het bedrijf. Toen was net duidelijk dat Rusland zeer actief was geweest op het platform tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Maar begin dit jaar werden de problemen voor Facebook nog veel groter, toen bleek dat de gegevens van tientallen miljoenen Facebookgebruikers zonder toestemming in handen waren gekomen van databedrijf Cambridge Analytica. Dat zou die gegevens weer hebben gebruikt bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016.

Het leidde tot hoorzittingen met Zuckerberg in het Amerikaanse Congres en het Europees Parlement, waar Zuckerberg zich redelijk staande wist te houden, zo was de conclusie. Dat de gifbeker voor Facebook daarmee niet leeg was, bleek in september, toen het bedrijf bekendmaakte dat hackers toegang hebben gehad tot miljoenen Facebookaccounts.

Ondertussen waren er ook spanningen binnen de top van Facebook. De oprichters van WhatsApp, Instagram en Oculus zijn opgestapt. Volgens Amerikaanse media speelde ten dele de relatie met Zuckerberg – die meer inspraak wilde – een rol.

https://nos.nl/l/2259297