Facebook accepteert gesponsorde berichten met nepnieuws die op 20 maart 2019, de dag van de Provinciale Statenverkiezingen, op het platform zouden verschijnen. Brandpunt+plande via nepaccounts advertenties met onjuiste informatie over partijleiders en stembureaus. Het grootste deel werd geaccepteerd.

Een redacteur plaatste zes gesponsorde berichten. Drie posts mikten erop om kiezers van VVD of PvdA thuis te laten blijven, bijvoorbeeld door berichten over gesloten stembureaus. In drie andere advertenties stond nepnieuws over partijleiders van regeringspartijen. De berichten zouden zogenaamd op de verkiezingsdag worden geplaatst, om het stemgedrag zoveel mogelijk te beïnvloeden.

Bekering Segers

Facebook weigerde alleen een bericht over CDA-leider Buma, die de huizenmarkt zou aanjagen om zelf rijk te worden. Het bericht werd niet afgewezen vanwege onjuiste informatie, maar omdat er discriminerende teksten in zouden staan. Als de redacteur die eruit zou halen, zou Facebook het bericht alsnog plaatsen, stond in een automatisch bericht van het platform.

Berichten over de leiders van ChristenUnie en VVD werden wel geaccepteerd: “Gert-Jan Segers bekeerde zich in het geheim tot de islam” en “Rutte verdient zelf miljoenen aan afschaffen dividendbelasting: geheime aandelenportefeuille”.

De redacteur kon ook deze berichten over stembureaus plaatsen: “Let op: de stembureaus in uw gemeente zijn vandaag gesloten! U kunt pas morgen stemmen” en “Fiets niet door de regen naar het stembureau maar stem gewoon vanuit huis!”

https://nos.nl/l/2255452