Het sociale medium Gab, dat vooral populair is onder rechtse en extreemrechtse internetgebruikers, heeft sinds maandag tweehonderd gebruikers permanent de toegang tot het platform ontzegd.

Ook zijn meer dan duizend berichten, waarin werd gedreigd met geweld, van het online platform verwijderd, zegt Gab-oprichter Andrew Torba zaterdag tegen The Wall Street Journal.

Het sociale medium ligt onder een vergrootglas sinds de aanslag op een synagoge in Pittsburgh in oktober. De verdachte gebruikte het sociale medium om antisemitische berichten te plaatsen.

De Amerikaanse domeinnaambeheerder GoDaddy weigerde het bedrijf vervolgens als klant, waarna Gab een week offline was. Sinds maandag is het sociale medium weer online.

Gab profileert zich als een vrijplaats voor de vrijheid van meningsuiting. Hoewel het sociale medium afgelopen week gebruikers heeft geband en berichten heeft verwijderd, blijft haatzaaien op het platform toegestaan, zegt Torba tegen de krant.

“Aanzetten tot haat is beschermd door het Eerste Amendement (van de Amerikaanse grondwet, waarin de vrijheid van meningsuiting wordt gewaarborgd, red.) en Gabs richtlijnen”, aldus de oprichter van het sociale medium. “We steunen het zeker niet, maar moedigen liever anderen aan om hun stem te verheffen om er een licht op te schijnen.”

https://www.nu.nl/internet/5564759/extreemrechts-sociaal-medium-gab-bant-tweehonderd-gebruikers.html