Politieke partijen die persoonlijke gegevens van burgers misbruiken om verkiezingen te beïnvloeden, kunnen een boete van 5 procent van hun jaarlijkse budget krijgen. Ook kunnen overtreders in het jaar dat de overtreding is vastgesteld geen EU-subsidies meer aanvragen.

Het Europees Parlement en de lidstaten hebben daar een akkoord over bereikt. In augustus werd bekend dat Brussel met de regelgeving persoonsgegevens beter wilde beschermen tegen politiek misbruik.

De wetgeving volgt op de onthulling van grootschalig datamisbruik door Cambridge Analytica. Dit Britse databedrijf wist de hand te leggen op persoonlijke gegevens van Amerikaanse kiezers om hen tijdens de presidentsverkiezingen van 2016 te benaderen met politieke boodschappen.

De gegevens waren door een onderzoeker verzameld via Facebook en vervolgens aan het bedrijf doorverkocht, zonder dat zij dit doorhadden. Met de regels wil de Europese Unie ervoor zorgen dat de persoonlijke gegevens alleen gebruikt worden na toestemming van gebruikers.

Het is onduidelijk wanneer de regels rond politieke advertenties precies in werking treden. Naar verwachting gebeurt dit voor de Europese Parlementsverkiezingen in mei.

https://www.nu.nl/internet/5687363/europese-unie-gaat-politieke-partijen-die-privedata-misbruiken-beboeten.html