De Europese Commissie vraagt EU-landen een analyse te maken van mogelijke veiligheidsrisico’s van het 5G-netwerk. Dat maakte de Commissie dinsdag bekend.

EU-landen moeten de analyse voor 30 juni hebben gemaakt. De informatie wordt vervolgens samengevoegd om in kaart te brengen welke risico’s er zijn. Daarna kunnen Europese richtlijnen opgesteld worden om de veiligheid te waarborgen.

“5G-technologie zal onze economie en maatschappij veranderen”, zegt Eurocommissaris Andrus Ansip (Digitale Markt) in een statement. “Het opent enorme kansen voor burgers en bedrijven.”

“Maar we kunnen de veranderingen niet accepteren als het netwerk niet goed beveiligd is. Daarom is het essentieel dat de 5G-infrastructuur in de EU compleet beveiligd is tegen achterdeurtjes.”

De Europese Commissie weert het gebruik van Huawei-apparatuur in de EU niet. Elk land moet voor zich bepalen of de 5G-technologie van het bedrijf een veiligheidsrisico vormt.

In de Verenigde Staten is apparatuur van Huawei verboden. Het land is bang dat het bedrijf zijn netwerkapparatuur inzet om af te luisteren voor de Chinese overheid. Huawei heeft de aantijgingen altijd ontkend. Bewijs van spionage is nooit openbaar gemaakt.

Nieuwsbrief

https://www.nu.nl/internet/5811243/europese-commissie-wil-veiligheidsrisicos-5g-netwerk-in-kaart-brengen.html