De Europese Commissie (“AC”) constateert dat Artificial Intelligence (AI) een gebied van strategisch en economisch belang is geworden. Het kan oplossingen bieden voor vele sociale uitdagingen zoals het overwinnen van ziektes tot het minimaliseren van de impact van landbouw. Daar staat tegenover dat de sociaal-economische, juridische en ethische impact van AI ook zorgvuldig geadresseerd moet worden. 

Omdat de EC het van belang vindt om aan het front van deze technologische revolutie te blijven, heeft zij de European AI Alliance in het leven geroepen. Dit is een forum waarop een brede en open discussie over alle aspecten ten aanzien van de ontwikkeling en impact van AI besproken kunnen worden. 

Op dit forum kan ook gediscussieerd worden met de High Level Expert Group on Artificial Intelligence (AI HLEG). Dit is een groep van 52 Europese experts aangewezen door de EC die, onder meer, verantwoordelijk zijn voor het opstellen van AI Ethics Guidelines. Vanuit Nederland neemt Aimee van Wynsberghe (Assistant Professor of Ethics and Robotics, TU Delft) zitting in de AI HLEG. Doel is om de AI Ethics Guidelines te presenteren in Q1 2019 tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de European AI Alliance. Een erg interessant initiatief dat ik (vanuit juridische optiek) met veel interesse zal volgen.  

Lees hier meer informatie over de European AI Alliance.

.

https://www.solv.nl/weblog/european-artificial-intelligence-alliance/21603