Verschillende leden van de Duitse Bondsdag willen dat het Duitse federale kantoor voor IT-beveiliging BSI wordt gereorganiseerd, nadat privégegevens van honderden Duitse politici online werden geplaatst.

De Duitse arbeiderspartij SPD wil dat minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer verantwoording neemt, meldt Der Spiegel. Partijleden eisen opheldering, willen weten welke instanties wanneer van de hack wisten en wat zij met die informatie deden.

Eind december deelde een hacker de privégegevens van honderden Duitse politici, beroemdheden, YouTube-persoonlijkheden, mediaorganisaties en journalisten. De hack werd begin januari ontdekt.

Het Duitse federale kantoor voor IT-beveiliging BSI zorgde dit weekend voor irritatie onder Duitse politici. De voorzitter van de beveiligingsdienst zei tegen de pers dat het BSI “vroeg in december al met individuele parlementsleden” over hacks heeft gesproken.

Opmerkelijk, want de het kantoor van de Bondskanselier en de Duitse recherchedienst BKA werden pas in de nacht van vrijdag op de hoogte gebracht van de massale hack.

‘Schandalig dat autoriteit niets doet’

Bondsdag-vicevoorzitter Thomas Oppermann vindt dat minister Seehofer moet beseffen dat het BSI een van de belangrijkste interne veiligheidstaken beheert. “Het is schandalig dat gestolen gegevens dagenlang op het net worden gepresenteerd en de bevoegde autoriteit niets doet om de slachtoffers te informeren en te beschermen”, aldus Oppermann.

De secretaris-generaal van de Duitse arbeiderspartij SPD spreekt van “verwarring bij de veiligheidsautoriteiten”, terwijl de minister van Binnenlandse Zaken voorrang zou moeten hebben.

Voorzitter van de linkse parlementsfractie Dieter Bartsch spreekt minister Seehofer ook aan op zijn verantwoordelijkheden. “Het proces moet snel volledig worden opgehelderd”, vindt Bartsch, die pleit voor een reorganisatie van het BSI.

Hacker deelde gestolen gegevens in ‘adventskalender’

Sinds 1 december deelde de hacker links naar privégegevens van Duitse beroemdheden, YouTubers en journalisten. In aanloop naar Kerst werden woonadressen, e-mailadressen en telefoonnummers van leden van het Duitse parlement online geplaatst.

Er werden gegevens gedeeld van de Freie Demokratische Partei (FDP), Die Linke, Die Grünen, de SPD en de CDU/CSU. Gegevens van politici van het rechts-populistische Alternative für Deutschland (AfD) werden niet online geplaatst. Die partij heeft betrokkenheid al ontkend.

Het is onduidelijk wie er precies achter de hack zit en wat het motief is. Ook is niet bekend hoe de hacker de gegevens verzamelde en uit welke bron of bronnen de gegevens komen.

https://www.nu.nl/internet/5667101/duitse-parlementsleden-willen-reorganisatie-federale-it-dienst-massale-hack.html