Daarnaast merkt de directeur van Space Expo op dat de plannen zijn ontstaan vanuit het idee dat de aarde op een gegeven moment onleefbaar wordt. “Maar voorlopig is de aarde een stuk leefbaarder dan andere planeten. Daarnaast levert het de vraag op of je zoiets wel moet willen, andere planeten koloniseren.”

Technisch gezien is het plan van Musk mogelijk, zegt Glazener. “Je kunt namelijk gewoon berekenen wat een raket nodig heeft op Mars te bereiken.” Maar ook hij twijfelt over de vraag of de planeet ‘gekoloniseerd’ moet worden. “Overleven op Mars is niet zo makkelijk.”

De strategie erachter

De plannen, hoe fascinerend ook, zijn volgens Van den Berg veel meer onderdeel van een mediastrategie. “Je moet bedenken dat deze toekomstvisies het goed doen in de media. Waar Musk en Bezos uiteindelijk groot willen worden, is in de commerciële ruimtevaart.”

De weg daarnaartoe verschilt wel weer behoorlijk. SpaceX moet nu al een succes zijn, wil Musk zijn einddoel (wanneer dat dan ook gaat plaatsvinden) halen. Voor Bezos geldt dat niet. Hij steekt jaarlijks 1 miljard dollar van zijn gigantische vermogen in zijn ruimtevaartbedrijf Blue Origin.

https://nos.nl/l/2266294