Google wil het lastiger maken voor websites om te detecteren of de incognitomodus in Chrome aanstaat. De website 9to5Google ontdekte dat in aanstaande updates voor de broncode van de webbrowser.

De incognitomodus in Chrome maakt het mogelijk om webpagina’s te bekijken zonder dat de gebruiker een spoor achterlaat. Onder andere het zogenaamde ‘FileSystem API’ van Chrome wordt dan uitgezet, waardoor websites geen tijdelijke of permanente bestanden kunnen achterlaten op het systeem van de gebruiker.

Maar programmeurs en webdesigners waren lange tijd in staat om een gebruiker in incognitomodus te detecteren door te kijken of iets via dit FileSystem kan worden opgeslagen. Sommige sites blokkeren de gebruiker vervolgens.

In de broncode van een aankomende versie van Chrome is nu een virtueel bestandsysteem gespot. Die slaat bestanden tijdelijk op in het werkgeheugen, maar dat wordt gewist zodra de browser gesloten wordt.

Dat moet het onmogelijk maken voor websites om nog te zien of iemand gebruik maakt van de incognitomodus.

De nieuwe incognito-oplossing zou vanaf de 74ste editie van Chrome handmatig ingeschakeld moeten kunnen worden, en staat twee versies later automatisch aan. Chrome bevindt zich momenteel in versie 72.

Nieuwsbrief

https://www.nu.nl/internet/5749971/chrome-wil-detecteren-incognitomodus-onmogelijk-maken.html