Bedrijven in Australië zijn het afgelopen jaar vaker slachtoffer geworden van aanvallen door Chinese staatshackers.

Een onderzoek van The Australian Financial Review en Nine News heeft uitgewezen dat het Chinese ministerie van Staatsveiligheid achter hackaanvallen zit die op Australische bedrijven werden uitgevoerd.

Het is niet bekend om welke bedrijven het gaat. De hackers zouden nog steeds actief zijn. Het is onduidelijk hoeveel bedrijven zijn aangevallen.

Met de aanvallen zou een afspraak worden verbroken tussen de Chinese premier Li Quiang en de voormalig minister president Malcolm Turnbull uit Australië. Zij sloten vorig jaar een overeenkomst waarin ze beloofden elkaars bedrijfsgeheimen niet te stelen.

China wil bedrijfsgeheimen mogelijk buitmaken om beter met Amerikaanse bedrijven te kunnen concurreren.

Een anonieme bron uit de Australische regering omschrijft de Chinese activiteiten als “constante pogingen om intellectueel eigendom te stelen”. De Australische politie en veiligheidsdiensten hebben hun samenwerking versterkt om de Chinese aanvallen beter aan te kunnen pakken.

Onderlinge afspraken over hacken tussen landen

China sloot de afgelopen jaren met meerdere landen een akkoord om hackactiviteiten te stoppen. In 2015 werden de Amerikaanse president Barack Obama en de Chinese president Xi Jinping het eens over “nieuwe stappen” om het hacken tussen de landen tot stoppen te brengen.

Vorig jaar tekenden overheden van China en Canada een overeenkomst waarin de landen elkaar beloofden te stoppen met het hacken van elkaars zakenmarkten.

https://www.nu.nl/tech/5581907/chinese-hackers-bespioneren-australische-bedrijven-vaker.html