De CEO’s van Amazon en chipmaker Supermicro roepen in navolging van Apple-CEO Tim Cook op tot terugtrekking van het Bloomberg-artikel over vermeende spionagechips in hardware van Supermicro.

Bloomberg publiceerde begin oktober een artikel waarin het beweert dat China spionagechips zou hebben geplaatst op moederborden van Supermicro. Die moederborden zouden aan onder meer Apple en Amazon zijn verkocht, de bedrijven zouden zijn bespioneerd en de FBI zou onderzoek hebben gedaan.

Kort na publicatie van het verhaal ontkenden de betrokken bedrijven al dat er sprake was spionagechips. Bloomberg blijft vooralsnog achter zijn verhaal zijn, en haalt zeventien anonieme bronnen als meest steekhoudende bewijs aan.

Apple-CEO Tim Cook riep vrijdag in een interview met BuzzFeed News op tot terugtrekking van het verhaal, voor het eerst dat het bedrijf zoiets doet.

‘Geen bewijs, geen interesse in antwoorden’

Cook krijgt bijval van Supermicro-CEO Charles Liang, die ook oproept tot terugtrekking van het verhaal. “Bloomberg heeft geen enkel getroffen moederbord laten zien, wij hebben geen malafide componenten in onze producten, zijn niet door de overheid benaderd en geen enkele klant heeft malafide hardware bij ons gemeld”, aldus Liang.

Supermicro kondigde maandag al aan zijn producten te controleren op malafide chips, naar eigen zeggen om elke twijfel weg te nemen.

Ook Amazon Web Services-CEO Andy Jassy roept op tot terugtrekking van het verhaal. “Tim Cook heeft gelijk. Ze bieden geen bewijs, het verhaal blijft veranderen, ze hadden geen interesse in onze antwoorden behalve als die hun theorieën bevestigden”, schrijft Jassy op Twitter. “Bloomberg zou het terug moeten trekken.”

https://www.nu.nl/internet/5528654/ceos-amazon-en-supermicro-pleiten-terugtrekking-verhaal-chinese-spionagechips.html