Het socialemedianetwerk Bluesky is vanaf nu voor iedereen beschikbaar. Het afgelopen jaar konden alleen mensen met een uitnodiging erop, maar inmiddels is die niet meer nodig. Ook zonder code kun je een profiel aanmaken bij het alternatief voor X.

Bluesky werd populair na de overname van Twitter door Elon Musk. Vanwege de chaos bij het bedrijf en de veranderingen bij die app, zochten mensen hun heil (ook) op andere plekken. Naast Bluesky plukten ook alternatieven als Threads en Mastodon daar de vruchten van.

Inmiddels hebben in een jaar tijd ruim drie miljoen mensen wereldwijd een account op Bluesky, melden de ontwikkelaars dinsdag. Hoeveel daarvan actief van de dienst gebruikmaken, is niet bekend.

Bluesky lijkt erg op X. Je kunt er andere accounts volgen, elkaar berichten sturen, plaatjes delen en posts delen en liken. De dienst is dan ook opgericht door Jack Dorsey, de bedenker van Twitter. Inmiddels wordt Bluesky geleid door Jay Graber.

Een gedecentraliseerd netwerk

Hoewel de dienst in eerste instantie veel op X lijkt, verschilt Bluesky in de kern juist veel van die app. Bluesky is een open en gedecentraliseerd netwerk. Dat betekent dat er niet één bedrijf of techmiljardair de baas is. Iedereen kan er een eigen server met eigen regels op aansluiten, waar gebruikers kunnen aanhaken.

Dat lijkt op e-mail. Daarbij maakt het ook niet uit of je een Gmail- of Outlook-account hebt. Je kiest zelf de provider en de app die het beste werkt, maar je kunt probleemloos communiceren met gebruikers van een andere provider.

Vooralsnog is het nog niet zover. Op Bluesky kun je nu alleen nog bij de server van de makers aanhaken. Maar binnenkort kan iedereen een eigen netwerk opzetten. Dat gebeurt in de komende weken, belooft Bluesky.

Nog niet alle alternatieven praten met elkaar

Veel alternatieven zijn open en decentraal. Dat geldt ook voor Threads en Mastodon. Het idee is dat mensen meer controle over hun online data krijgen, door zelf te kiezen bij wie ze die onderbrengen.

Maar er zijn wel verschillen. Threads en Mastodon werken met het protocol ActivityPub. Daardoor kunnen gebruikers op die platforms straks onderling met elkaar communiceren.

Bluesky heeft een eigen protocol. Met een Bluesky-account kun je voorlopig nog niet praten met iemand op Threads of Mastodon, maar alleen met servers die aan Bluesky zijn gekoppeld. Maar Graber zegt tegen The Verge dat Bluesky nog steeds experimenteert met de beste vorm.

Source