De Belgische politieke partij Ecolo is op zaterdag en zondag getroffen door een cyberaanval. Hierdoor waren websites van de partij onbereikbaar op de verkiezingsdag.

De partij deed melding van de aanval op Facebook. “Ons team doet hard zijn best om de sites weer te herstellen”, aldus een verklaring. “Totdat dit is gelukt, adviseren we om ons via Facebook te volgen.”

De websites van lokale afdelingen van Ecolo waren door de aanval niet toegankelijk voor bezoekers. Het is vooralsnog onduidelijk wie de sites offline heeft gehaald.

De aanval werd zaterdag rond 19:00 uur voor het eerst opgemerkt en zette op de zondag door. Op diezelfde zondag werd gestemd bij de gemeentelijke en provinciale verkiezingen.

Ecolo is een Frans- en Duitstalige politieke partij in België, die bekendstaat als links en progressief. De partij pleit voor onder andere duurzaamheid. 

Duitsland vreest al langer voor politieke cyberaanvallen

In 2016 vreesde het hoofd van de Duitse inlichtingendienst voor cyberaanvallen tijdens de verkiezingen in dat land. Dat lijkt bij de verkiezingen afgelopen weekend vooralsnog niet te zijn gebeurd. 

Wel werden eerder dit jaar verschillende ministeries getroffen door een aanval. De Duitse overheid verdenkt de Russen hiervan.

In Nederland werden Russische spionnen recent bij een cyberaanval op de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag betrapt. De aanval werd ook verijdeld. Rusland ontkent betrokken te zijn.

https://www.nu.nl/internet/5514014/belgische-politieke-partij-getroffen-cyberaanval-tijdens-verkiezingen.html