De digitale kluisdeur van de bank waar jouw gegevens zijn opgeslagen, gaat binnenkort open. Nieuwe wetgeving stelt banken verplicht om, als jij dat wil, andere partijen toegang te geven tot jouw betaalinformatie. Dat biedt nieuwe mogelijkheden, maar critici waarschuwen ook voor gevaren.

Vanaf morgen kunnen bedrijven hiervoor een vergunning aanvragen bij De Nederlandsche Bank. Hiermee kunnen ze jou vervolgens nieuwe diensten aanbieden.

Denk bijvoorbeeld aan een huishoudboekje. Na toestemming van jou als gebruiker krijgt zo’n partij voor een periode van 90 dagen toegang tot je rekeninginformatie. Wanneer het eerste bedrijf aan je deur klopt is nog onduidelijk. Het vergunningenproces bij DNB kan weken in beslag nemen.

Inzicht in je uitgavenpatroon

Met jouw gegevens kan een bedrijf inzicht krijgen in je uitgavenpatronen. Een app vertelt je bijvoorbeeld waar je op kunt besparen of aan welke zaken je te veel geld uitgeeft. Met dat inzicht zou je financiële problemen kunnen voorkomen.

Een voorbeeld van zo’n huishoudboekje is Cashflow, zij zitten met smart te wachten op de komst van PSD2. De app geeft bijvoorbeeld een overzicht van je rekeningen bij verschillende banken:

https://nos.nl/l/2272540