De volgende grote versie van Android krijgt uitgebreidere bediening met gebaren, waardoor de bekende terugknop onder in beeld verdwijnt.

Dat meldt XDA, dat een vroege versie van Android Q in handen heeft. De bediening van Android ging met de verschijning van Android Pie in 2018 al deels op de schop. Vrijwel alle nieuwe Android-telefoons hebben geen fysieke thuisknop meer, en worden daarom grotendeels bediend met veegbewegingen over een virtuele thuisknop.

Als Android-gebruikers op dit moment een app openen, verschijnt naast de virtuele thuisknop een terugknop. In Android Q vervalt die knop, en moeten gebruikers de thuisknop voortaan naar links vegen om terug te gaan.

Soepelere iOS-achtige animaties

Animaties bij het wisselen van apps worden volgens XDA versoepeld in Android Q. Volgens de site gaan de animaties meer lijken op die van iOS.

Google vernieuwde zijn virtuele thuisknop enkele maanden na de eind 2017 verschenen iPhone X. Die eerste iPhone zonder thuisknop heeft een horizontale virtuele thuisknop onder in beeld, waar gebruikers overeen vegen om naar het thuisscherm te gaan of tussen apps te wisselen.

Er zijn al jarenlang Android-toestellen zonder thuisknop beschikbaar, die werden tot 2018 echter bediend met virtuele knoppen die enkel in te drukken waren.

Google presenteert de nieuwste versie van Android waarschijnlijk tijdens zijn ontwikkelaarsconferentie I/O, die op 7 mei start. De afgelopen drie Android-versies verschenen in augustus voor het publiek.

Nieuwsbrief

https://www.nu.nl/mobiel/5749629/android-q-heeft-geen-terugknop-meer-in-beeld.html