Apple gaat in China een update voor oudere iPhones uitbrengen, zodat de telefoons in het land niet verbannen worden.

Met de update wil Apple het door China afgekondigde verkoopverbod op oudere iPhones afwenden voordat het ingaat, meldt Reuters.

De updates worden volgende week al naar oudere iPhones gestuurd. “Om alle mogelijke zorgen over onze meewerking met het oordeel weg te nemen”, aldus Apple.

Eerder deze week verbood de Chinese rechter de verkoop van oudere iPhones, in een rechtszaak die is aangespannen door chipmaker Qualcomm. In eerste instantie alleen oudere modellen, Qualcomm wil echter ook een verbod op nieuwe iPhones.

Apple en Qualcomm zijn al maanden verwikkeld in een juridische strijd. Volgens Apple vraagt Qualcomm te veel geld voor standaardpatenten, Qualcomm beschuldigt Apple op zijn beurt van het misbruik van zijn patenten.

Onherstelbare schade aan Chinese smartphoneindustrie

Apple stelt in nieuwe rechtbankdocumenten dat de rechter met het verbod een schikking tussen Apple en Qualcomm probeert af te dwingen. Daarmee doet de rechter volgens Apple meer kwaad dan goed.

Een schikking met Qualcomm zou volgens Apple zorgen dat ook andere klanten van de chipmaker hoge licentiekosten moeten betalen voor standaardpatenten. Dat zorgt volgens Apple voor “onherstelbare schade” aan het Chinese klimaat voor smartphonemakers.

Apple waarschuwt de Chinese overheid voor het mislopen van grote belastinginkomsten door een verkoopverbod op iPhones. Ook zegt Apple dat het verantwoordelijk is voor 5 miljoen Chinese banen, van toeleveranciers tot softwaremakers. Volgens Apple zijn er in 2017 in China zo’n 50 miljoen iPhones verkocht.

Qualcomm heeft Apple ook in andere landen aangeklaagd. Zo heeft de chipmaker de Amerikaanse autoriteiten gevraagd om de import van de iPhone-modellen te verbieden, tot nu toe zonder succes.

https://www.nu.nl/mobiel/5629913/apple-wil-chinees-verkoopverbod-iphones-met-update-afwenden.html