Apple zou in 2018 door zijn kortingsprogramma voor het vervangen van iPhone-batterijen 11 miljoen van die accu’s hebben vervangen, ruim vijf keer meer dan normaal.

Dat schrijft blogger John Gruber van Daring Fireball, die vaker interne informatie van Apple weet te melden op basis van anonieme bronnen.

Apple-topman Tim Cook hield een grote interne vergadering nadat hij een winstwaarschuwing voor het afgelopen kwartaal had afgeven. Tijdens die vergadering zou Cook hebben gezegd dat Apple in 2018 in totaal 11 miljoen iPhone-batterijen heeft vervangen, terwijl dat er normaal 1 tot 2 miljoen zijn.

Goedkopere batterij door verzwegen snelheidsverlaging

Apple liet iPhone-gebruikers in 2018 het hele jaar lang hun iPhone-batterij voor 29 euro vervangen, waar dat normaal 49 tot 69 euro kost. Aanleiding was de ontdekking dat iPhones met een verouderde batterij minder snel presenteren. Apple bleek de pieksnelheid van de processors in iPhones met zo’n versleten batterij omlaag te schroeven om te zorgen dat de telefoons niet zouden uitvallen, maar had klanten daar nooit over ingelicht.

Volgens Gruber wist Apple waarschijnlijk al het hele jaar van de fors hogere aantallen vervangen batterijen, maar werden de gevolgen pas in het vierde kwartaal duidelijk. Toen kwam Apple met nieuwe iPhones, die minder sterk verkochten dan verwacht.

Gruber vindt het goed denkbaar dat miljoenen mensen die normaal gesproken een nieuwe iPhone zouden hebben gekocht, dankzij het vervangingsprogramma nog wat langer met hun oude toestel doen.

https://www.nu.nl/mobiel/5684429/apple-verving-11-miljoen-iphone-batterijen-in-2018.html