De commissie van het Huis van Afgevaardigden van de Verenigde Staten dat onderzoek doet naar de macht van grote techbedrijven, heeft dinsdagavond zijn rapport gepubliceerd. Het comité adviseert dat Apple, Facebook, Google en Amazon niet actief zouden moeten zijn in markten die ze zelf beheren.

In het 449 pagina’s tellende rapport worden tientallen voorbeelden gegeven van manieren waarop de bedrijven hun machtspositie hebben misbruikt.

“Om het eenvoudig te zeggen: bedrijven die ooit strijdlustige start-ups waren die de status quo uitdaagden, zijn nu het soort monopolies die we voor het laatste zagen in het tijdperk van oliebarons en spoorwegmagnaten “, aldus het rapport.

Zo hebben de bedrijven concurrenten opgekocht om de rivalen uit de weg te ruimen, aan andere bedrijven hoge commissies gevraagd en kleine bedrijven gedwongen om wurgcontracten te tekenen, aldus de commissie.

Het rapport wijst erop dat de bedrijven marktplaatsen beheren die zij ook zelf gebruiken, waardoor zij “regels voor anderen kunnen maken, maar zelf volgens andere regels spelen”.

Het gaat bijvoorbeeld om Google, dat een veilingplatform voor online advertenties biedt waar het zelf ook actief is. Of de overname van Instagram door Facebook. Destijds was de foto-app nog klein, maar directeur Mark Zuckerberg noemde de potentie van de app om te concurreren met Facebook een bedreiging voor het bedrijf.

Het rapport weerspiegelt de mening van de Democratische meerderheid in het Huis van Afgevaardigden. Het is niet waarschijnlijk dat het Congres direct actie onderneemt als gevolg van de aanbevelingen. Wel heeft het rapport mogelijk invloed op lopende onderzoeken naar grote techbedrijven, bijvoorbeeld van de marktwaakhond FTC.

Source