Apple heeft het hackapparaat GrayKey geblokkeerd, waarmee voorheen iPhones gekraakt konden worden. De GrayKey-sleutel zou met name door inlichtingendiensten gebruikt worden.

Verschillende ingewijden van Forbes melden dat het GrayKey-apparaat niet meer werkt bij iPads en iPhones die draaien op iOS 12. Bij oudere versies van het besturingssysteem zou het kastje in staat zijn om de beveiliging op iOS-apparaten te ontwijken.

Het is niet duidelijk wat Apple heeft gedaan om GrayKey buiten te sluiten. In de Verenigde Staten maken politie en inlichtingendiensten naar verluidt gebruik van de sleutel. 

GrayKey kwam in maart dit jaar voor het eerst in het nieuws. De sleutel wordt door de Amerikaanse start-up Grayshift gemaakt. Een pincode van vier cijfers zou binnen 6,5 minuut gekraakt kunnen worden met het apparaatje. Voor een pincode van zes cijfers kan het kraken tot elf uur duren.

Eerdere oplossing zou zijn omzeild

In een versie van iOS 11.4.1 voegde Apple een functie genaamd ‘usb-accessoires’ toe. Daarmee kunnen accessoires alleen verbinding met de iPhones maken als het toestel minder dan een uur geleden ontgrendeld is.

Deze verandering zou GrayKey in veel gevallen moeten tegenhouden, maar Grayshift zei de nieuwe modus al snel te hebben omzeild. Het is overigens niet bekend hoe het bedrijf om de beperking heen kon komen. Mogelijk komt de start-up in de toekomst ook weer langs de beveiliging in iOS 12.

https://www.nu.nl/tech/5532617/apple-blokkeert-controversiele-iphone-hackmethode-met-ios-12.html