Techreus Amazon neemt robotmaker iRobot over voor 1,7 miljard dollar (1,67 miljard euro). Dat maken de bedrijven bekend in een gezamenlijke verklaring. iRobot is vooral bekend vanwege zijn robotstofzuiger Roomba.
Door onze techredactie

Voor de overname betaalt Amazon een prijs van 61 dollar per iRobot-aandeel. Het bedrijf wordt ondergebracht bij Amazon Devices. Colin Angle, de huidige directeur van iRobot, behoudt zijn leidinggevende positie.

Het Amerikaanse robotbedrijf is in 1990 opgericht door drie leden van het Artificial Intelligence Lab van de universiteit MIT. Angle was een van die oprichters, net als Rodney Brooks en Helen Greiner.

In 2002 werd iRobot dankzij de huishoudrobot Roomba bekend bij het grote publiek. Van het ronde stofzuigertje dat zonder tussenkomst van mensen de vloer zuigt, waren twee jaar na de introductie een miljoen exemplaren verkocht.

Inmiddels heeft iRobot meer dan 30 miljoen huishoudrobots verkocht. Het bedrijf bracht niet alleen meerdere stofzuigers uit, maar ook bijvoorbeeld dweilrobots.

Welke toekomstplannen Amazon met iRobot heeft, is nog niet bekendgemaakt. Het concern maakt zelf ook robots. Het bekendst zijn de robotwagentjes die pakketjes sorteren in de enorme depots van het bedrijf.


Lees meer over:

AmazonirobotroombaTech

Source