Amazon heeft een gebruiker van de virtuele assistent Alexa in Duitsland toegang gegeven tot 1.700 opnames van een andere gebruiker.

De gebruiker vroeg bij Amazon zijn eigen opnames op, maar kreeg vervolgens, via een link om de bestanden te downloaden, ook toegang tot de audiobestanden van een andere gebruiker, meldt het Duitse computermagazine c’t.

Op de opnames waren een man en een vrouw te horen. Vervolgens wist c’t op basis van de audio-opnames de identiteit van de man te achterhalen en hem te benaderen. Hoe de fout precies heeft kunnen ontstaan, is niet duidelijk.

“Dit ongelukkige geval was het resultaat van een menselijke fout en betrof een geïsoleerde zaak”, verklaart een woordvoerder van Amazon. Het bedrijf zegt contact te hebben gehad met de twee getroffen klanten en de “relevante autoriteiten” te hebben ingelicht.

Sinds de inwerkingtreding van de Europese privacywet AVG is het in alle landen van de Europese Unie verplicht om een datalek binnen 72 uur aan de nationale privacyautoriteit te melden.

https://www.nu.nl/tech/5642036/amazon-gaf-gebruiker-virtuele-assistent-toegang-andermans-opnames.html