De toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft een commerciële doorschakeldienst geblokkeerd, waarmee bellers tegen betaling werden doorverwezen naar de GGD om een coronatestafspraak te maken. Het leidde tot hoge telefoonrekeningen van mensen, terwijl de GGD een gratis nummer heeft voor het maken van testafspraken.

Het gaat om een 0906-nummer dat bijvoorbeeld via Google-zoekresultaten was te vinden. De ACM zegt dinsdag een onderzoek te zijn gestart en het nummer direct te hebben geblokkeerd. Ook betalingen aan het nummer zijn opgeschort.

Mensen betaalden 90 cent per minuut, ook nadat ze naar het gratis nummer van de GGD werden doorverbonden. Een testafspraak maken kan via het gratis telefoonnummer 0800 1202.

De ACM werd door de GGD op 2 april per brief op de hoogte gebracht van de commerciële doorschakeldienst. De GGD ontving steeds vaker klachten van mensen die een hoge telefoonrekening kregen nadat ze belden voor een testafspraak. Volgens de GGD schaadt de doorschakeldienst de belangen van de GGD en mensen die de GGD willen bereiken. Ook kan de handelswijze van de dienst volgens de GGD een negatief effect hebben op de volksgezondheid.

Uit een eerste beoordeling van de ACM blijkt dat de dienst niet voldoet aan de wet- en regelgeving. Het nummer wordt maximaal acht weken opgeschort. Tot die tijd kan het nummer niet gebeld worden en krijgt de partij achter het nummer geen inkomsten. Ondertussen verricht de ACM verder onderzoek.

Source