De officier van justitie eist 120 uur werkstraf voor twee mannen die in 2015 en 2016 meerdere Instagram-accounts overnamen, waaronder die van rapper Lil’ Kleine. De twee mannen verschenen op maandag voor de rechtbank in Dordrecht.

De twee mannen, Sebastian B. en Romeo V., zouden volgens het het Openbaar Ministerie (OM) ruim 40.000 euro hebben verdiend aan de hack. Ze zouden het geld hebben verdiend door advertenties te plaatsen en de Instagram-accounts te koop aan te bieden.

De getroffen Instagrammers ontvingen een mail waarin werd gevraagd of ze het privacyregelement van de site wilden accepteren, omdat anders hun Instagram-accounts zouden worden afgesloten. Als ze daarop klikten, kregen ze de vraag om hun gebruikersnaam en wachtwoord in te voeren.

Vervolgens ging het account van de gebruiker op slot en werden alle posts gewist zodat er advertenties konden worden geplaatst. Het gaat om gebruikers met honderdduizenden volgers.

Meesten deden geen aangifte

De twee mannen wisten op deze manier Instagram-accounts over te nemen van meerdere populaire Instagram-gebruikers in binnen- en buitenland. Naast Lil’Kleine werden onder andere het Nederlandse fotomodel Zimra Geurts en een Amerikaans-Russische atleet getroffen door de hack.

De meeste van de gedupeerde Instagram-gebruikers deden geen aangifte.

Het heeft lang geduurd voordat de zaak voor de rechter kon komen, en dat komt volgens het OM door “langzame rechtshulpverzoeken aan het buitenland”, schrijft rechtbankverslaggever Saskia Belleman op Twitter. Een aantal van de getroffen Instagram-gebruikers zijn in het buitenland gehoord.

Volgens Belleman hebben de twee mannen op maandag tijdens een zitting in Dordrecht gezegd dat het hun speet en dat ze hun eigen gedrag “erg stom” vonden.

De twee mannen werden in maart 2016 opgepakt. Romeo V. zat daarna 32 dagen in voorarrest, Sebastian B. kwam 20 dagen in jeugddetentie terecht. Beide hebben schuld bekend.

‘Schade aan het internet’

De officier van justitie eist naast de werkstraf ook een celstraf gelijk aan de tijd die de twee mannen al in hechtenis zijn geweest. Ze hoeven dus niet terug naar detentie, bevestigt het OM op maandag.

Volgens de officier van justitie hebben de twee op deze manier het vertrouwen in het internet schade berokkend. Ze zouden zo potentieel verdere economische schade veroorzaakt kunnen hebben.

Op 11 maart doet de rechter uitspraak in de zaak.

Nieuwsbrief

https://www.nu.nl/internet/5761011/120-uur-werkstraf-geeist-voor-hack-instagram-lil-kleine.html