De Amerikaanse grensbewaking controleerde in 2017 bijna zestig procent meer smartphones, tablets, laptops en andere elektronische apparaten dan het jaar daarvoor.

De Amerikaanse Customs and Border Protection heeft de meest recente cijfers over doorzoekingen van elektronische apparaten openbaar gemaakt.

In totaal doorzocht de Amerikaanse grenscontrole vorig jaar 30.200 apparaten. Het gaat om controles in het afgelopen fiscale jaar, dat liep van 1 oktober 2016 tot 30 september 2017.

Het aantal controles van smartphones, tablets en laptops nam het afgelopen jaar met 59 procent toe. In het fiscale jaar 2016 doorzocht de Amerikaanse grensbewaking iets meer dan 19.000 elektronische apparaten.

De toename is volgens de Customs and Border Protection te wijten aan de taak om de Verenigde Staten ‘ook in het digitale tijdperk’ te beschermen. Grensbewakers mogen apparaten controleren als er enige verdenking van een misdrijf bestaat, maar ook op basis van willekeurige selectie.

 

Kritiek

De burgerrechtenorganisatie American Civil Liberties Union (ACLU) vindt dat de Amerikaanse grensbewaking veel te veel vrijheid heeft om de inhoud van smartphones en laptops in te zien.

“Het beleid stelt grensbewakers in staat om handmatig foto’s, e-mails, documenten en andere informatie op het apparaat te doorzoeken, zonder een individuele verdenking van wat dan ook”, schrijft de ACLU in een verklaring.

Onder elektronische apparaten vallen naast smartphones en laptops onder meer tablets, usb-sticks, harde schijven, camera’s en muziekspelers.

 

Source: Zestig procent meer controles van smartphones aan Amerikaanse grens