De man die tot vorig jaar bepaalde welke websites de 700 miljoen internetgebruikers in China mochten zien, wordt verdacht van corruptie. Details over wat Lu Wei precies zou hebben gedaan, zijn niet bekendgemaakt.

Lu is de machtigste partijbons die wordt vervolgd voor zelfverrijking sinds de Chinese president Xi zijn tweede termijn begon, vorige maand. Xi zette vijf jaar geleden een streng anti-corruptiebeleid in, waardoor al talloze hooggeplaatste functionarissen het veld moesten ruimen. Dat Lu nu aan de beurt is, wordt gezien als teken dat de president niet van plan is zijn strijd tegen corruptie te staken.

De val van de 57-jarige Lu komt niet geheel onverwacht. Hij werd in juni vorig jaar al op een zijspoor gezet, nadat hij 2,5 jaar China’s belangrijkste internetcensor was geweest. De laatste tijd was hij onderdirecteur van het propagandakantoor van de partij, maar daar hield hij zich afzijdig.

Keiharde censor

Als internetcensor was Lu juist erg uitgesproken, waardoor hij opviel tussen de doorgaans kleurloze Chinese topambtenaren. Hij vond dat de staat het volste recht had om te bepalen wat Chinezen wel en niet online konden zien.

Hij aarzelde niet om populaire internetbekendheden in China in het openbaar de les te lezen als hij vond dat ze zich losbandig gedroegen. Regelmatig werden hun accounts opgeheven.

Ook pakte hij de bazen van Amerikaanse tech-giganten als Apple, Amazon en Facebook aan. Hij zei hun dat niet de bedrijven, maar China zelf bepaalt welke producten en diensten het toelaat op zijn markt.

 

Source: Oud-internetcensor China verdacht van corruptie