Getty Images

YouTube heeft vijftig kanalen en duizenden video’s verwijderd omdat er schokkende scènes met kinderen te zien waren. Daarnaast komt er scherper toezicht vanuit YouTube op video’s die voor kinderen te kijken zijn. Dat belooft het platform, onder meer nadat BuzzFeed News diverse video’s onder aandacht bracht waarin kinderen in schokkende omstandigheden te zien waren.

De nieuwssite ontdekte meerdere video’s die afkomstig zouden zijn uit Oost-Europa waarin jonge kinderen te zien zijn in gevaarlijke situaties, vaak in onthullende kleding. Ze zijn bijvoorbeeld aan elkaar vastgebonden met touw, worden in een wasmachine gestopt of er is een volwassene te zien met een riem in zijn hand en een kind op de voorgrond, waarbij de suggestie wordt gewekt dat het kind daarmee geweld kan worden aangedaan.

Het platform is van plan om door middel van kunstmatige intelligentie en meer menselijk toezicht de problemen aan te pakken. Daarnaast worden bij schokkende video’s advertenties verwijderd. Dit is sinds juni van dit jaar bij 3 miljoen video’s gebeurd. Makers verliezen zo hun bron van inkomsten.

Screenshot via BuzzFeed / YouTube

Miljoenen keren bekeken

Het gaat om kanalen die vaak meer dan een miljoen abonnees hebben en miljoenen keren zijn bekeken. Ook hebben de kanalen een grijs vinkje bij hun naam, wat betekent dat ze door YouTube zijn geverifieerd.

“In de afgelopen maanden hebben we een trend gezien van video’s die bedoeld lijken te zijn voor alle leeftijden, maar dat zeker niet zijn”, zegt YouTube in een verklaring. “Terwijl sommige video’s wellicht geschikt zijn voor volwassenen, zijn anderen volledig onacceptabel en we doen ons best om deze te verwijderen.”

Volgens BuzzFeed News waren de video’s in kwestie makkelijk te vinden. Daarnaast stelt de nieuwssite dat het videoplatform ervan op de hoogte had kunnen zijn. Een videoproducent en activist, Matan Uziel, zegt tegen BuzzFeed News dat hij meerdere keren tevergeefs contact heeft gezocht met YouTube. Het videoplatform zegt dat de video’s naar aanleiding van een van de mails van Uziel zijn verwijderd.

Meer problemen

YouTube worstelt al langer met problemen rond kindervideo’s. Zo meldde The New York Times dat er ook schokkende video’s te vinden zijn op YouTube Kids, een speciaal deel van de site bedoeld voor kinderen. Daarin maken bekende tekenfilmfiguurtjes situaties mee die niet geschikt zijn voor kinderen. Volgens YouTube gaat het om een zeer klein percentage video’s dat op het kindergedeelte van de site te vinden is.

Daarnaast zijn er onder video’s met kinderen soms seksueel getinte reacties te vinden, schreef The Verge onlangs. De site haalt een voorbeeld aan van twee tienermeisje die gymnastiek oefeningen doen. Op ook op dit vlak belooft YouTube beterschap.

Verder worstelt YouTube met wat ‘ElsaGate’ is gaan heten: het algoritme van de videosite toont automatisch schokkende video’s na kindvriendelijke filmpjes. Ook hier neemt het bedrijf nu maatregelen tegen.

Source: YouTube verwijdert schokkende kindervideo’s en scherpt regels aan