Oplichters proberen via een nepversie van betaaldienst Tikkie bankgegevens te stelen, door een sterk gelijkende versie van de dienst onder meer aan Marktplaats-gebruikers te tonen.

Fraudehelpdesk, dat burgers wil beschermen tegen oplichting, waarschuwt voor de vervalste website. Die verschilt slechts op kleine details van het origineel.

De door oplichters gebruikte site heeft als webadres Tlkkie, met een kleine letter L in plaats van de i. Bovendien eindigt het webadres van de imitatiesite op .nl, terwijl het origineel van ABN AMRO op .me eindigt. De site is dinsdagmiddag offline gehaald.

 

Marktplaats

De mensen achter de phishingsite lijken het vooral te hebben gemunt op verkopers op sites als Marktplaats. Die benaderen ze via WhatsApp onder het voorwendsel geïnteresseerd te zijn in een koopje.

Vervolgens vragen ze 1 cent over te maken via de namaakversie van Tikkie en sturen een linkje, met als reden het controleren van de identiteit van de verkoper. Als de verkoper het bedrag inderdaad overmaakt, krijgt de oplichter betaalgegevens in handen waarmee hij de bankrekening van het slachtoffer kan leeghalen.

 

Tieners opgepakt

In oktober gebruikten twee tieners in Brabant dezelfde methode ook al bij Marktplaats-gebruikers. De tieners maakten zeker 20.000 euro buit bij 42 slachtoffers, maar werden door de politie opgepakt. Tikkie had in augustus 1 miljoen gebruikers.

 

Source: Opnieuw misbruik via nepversie betaaldienst Tikkie