Nederland staat in de top-3 van landen waar de opbrengsten en het volume van online drugshandel het grootst zijn. Na Duitsland en het Verenigd Koninkrijk staat Nederland op de derde plaats, blijkt uit een onderzoek van het Europees Waarnemingscentrum voor Drugs en Drugsverslaving (EWDD) van de Europese Unie, in samenwerking met Europol.

In het onderzoek wordt de verkoop van zeven soorten drugs tussen 2011 en 2015 onder de loep genomen: cannabis, cocaïne, opiaten zoals heroïne, stimulerende drugs, hallucinogene drugs, designer drugs en dissociatieve drugs zoals ketamine.

17,9 miljoen

Waar in Duitsland 26,6 miljoen en in het Verenigd Koninkrijk 20,3 miljoen euro werd verdiend met de online verkoop van drugs, lag de totale omzet in Nederland op 17,9 miljoen. Het contrast met nummer vier België is groot: daar leverde de drugshandel verkopers 4,7 miljoen op.

In Nederland zijn net als in Duitsland stimulerende drugs, zoals mdma (de werkzame stof in xtc) en amfetamine, het populairst. In het Verenigd Koninkrijk liggen opbrengsten van de verkoop van stimulerende middelen, cannabis en cocaïne dicht bij elkaar.

Dark web

De drugs worden verkocht op sites op het dark web, waar gebruikers anoniem kunnen surfen, kopen en verkopen. Volgens het EWDD is naar schatting twee derde van wat op het dark web wordt aangeboden drugsgerelateerd. In juli werden twee illegale marktplaatsen, Alphabay en Hansa, opgerold.

Het gaat veelal om kleine hoeveelheden drugs die direct aan consumenten worden verkocht. De online verkoop van grote partijen komt relatief weinig voor. Cannabis en cocaïne werden het vaakst direct aan de consument verkocht, terwijl mdma en opiaten vaker in grotere hoeveelheden werden verkocht, vermoedelijk aan tussenhandelaren.

Source: Nederland in top-3 landen met de meeste online drugshandel