De omstreden Amerikaanse ondernemer Martin Shkreli moet de cel in vanwege een Facebookpost over Hillary Clinton. Hij had 5000 dollar uitgeloofd voor een haarlok van de voormalige presidentskandidate. De rechter ziet dat als aansporing tot moord. Shkreli’s verweer dat de inmiddels verwijderde post satirisch was bedoeld en onder de vrijheid van meningsuiting valt verwierp ze. Volgens haar vormt Shkreli een publiek gevaar.

Shkreli hangt al een gevangenisstraf van vele jaren boven het hoofd: hij is vorige maand schuldig bevonden aan beleggingsfraude. De rechter maakt naar verwachting in januari bekend welke straf hij krijgt, maar voorafgaand daaraan moet hij dus al worden vastgezet. Tot nu toe was hij nog op vrije voeten omdat hij een borgsom van 5 miljoen dollar had betaald.

Onbetaalbaar

In 2015 was de 34-jarige ondernemer het middelpunt van een geruchtmakende affaire. Hij stond toen aan het hoofd van een farmaceutisch bedrijf dat de rechten verwierf van het middel daraprim, dat wordt gebruikt om infecties te bestrijden die door parasieten worden veroorzaakt. Mensen met weinig weerstand, zoals aidspatiënten, hebben dat medicijn soms hard nodig.

Shkreli verhoogde de prijs van de ene op de andere dag van 13,50 dollar naar 750 dollar per pil, waardoor het voor de meeste mensen onbetaalbaar werd. Het leidde tot een enorme rel en Shkreli gaat sindsdien door het leven als “de meest gehate man van Amerika”.

Hij heeft de gewoonte om op sociale media fel van zich af te bijten. De exorbitante prijsverhoging verdedigde hij met het argument dat er “tot nu toe een Aston Martin werd verkocht voor de prijs van een fiets”.

Bron: ‘Meest gehate man VS’ moet cel in om post over Hillary Clinton | NOS