De Duitse internetondernemer Kim Dotcom heeft de regering van Nieuw-Zeeland aangeklaagd om zijn arrestatie in 2012. Die aanhouding werd het einde van zijn dienst Megaupload.

Dat schrijft TorrentFreak.

Zes jaar geleden bestormde een speciale politie-eenheid van Nieuw-Zeeland het landhuis van Dotcom. Hij werd er, samen met drie anderen, van beschuldigd miljoenen te hebben verdiend door via zijn website illegale kopieën te verspreiden van auteursrechtelijk beschermde films en muziek.

Dotcom heeft altijd beweerd dat zijn arrestatie onrechtmatig was. Op Twitter kondigde hij aan een grote schadevergoeding te willen verhalen bij de overheid.

“Ik werd gearresteerd omdat ik illegale software en video’s zou hebben verspreid”, stelt hij. “Dat is niet eens een overtreding in Nieuw-Zeeland. Mijn advocaten hebben een schadeclaim ingediend bij de regering van enkele miljarden.”

Het advocatenteam van Kim Dotcom zegt dat het arrestatiebevel niet geldig was. Als gevolg verloor Dotcom volgens de documenten zijn vrijheid en zijn bedrijf, dat miljarden dollars waard was en overwoog naar de beurs te gaan.

Waarde

De waarde van Megaupload was op dat moment naar schatting 2,6 miljard dollar, stellen de aanklagers. De dienst had 66 miljoen gebruikers die zorgden dat jaarlijks 45 miljoen dollar winst werd gemaakt.

Naast een vergoeding voor misgelopen inkomsten, wil de Duitse ondernemer ook compensatie zien voor onder meer juridische kosten en reputatieschade. Wat de exacte schade zou zijn, is nog niet bekend.

De premier van Nieuw-Zeeland, Jacinda Ardern, zei in een korte toelichting “niet verbaasd” te zijn over deze stap. “Deze zaak loopt al jaren, dus het verrast me niet.”

Door: NU.nl

Source: Kim Dotcom klaagt overheid Nieuw-Zeeland voor miljarden dollars aan