Bij een internationale politieoperatie is een schadelijk programma van hackers uit de lucht gehaald. Daarmee konden kwaadwillenden meekijken met computergebruikers.

Het gaat om een programma genaamd LuminosityLink. Hackers konden hiermee webcams van gebruikers inschakelen en antivirussoftware uitzetten.

Daarnaast was het mogelijk om te zien welke toetsen op het toetsenbord waren ingedrukt. Zodoende waren bijvoorbeeld gebruikersnamen en wachtwoorden te achterhalen.

Hoeveel mensen er zijn opgepakt is niet bekend, wel zijn waarschijnlijk duizenden mensen wereldwijd slachtoffer geworden. Of daar ook Nederlanders bij zijn, is onduidelijk. Rechercheurs vonden persoonlijke gegevens, wachtwoorden en privéfoto’s terug.

 

Verkocht

Het programma werd via hackersfora ook verkocht aan andere criminelen. LuminosityLink kostte 40 euro en om het te gebruiken was weinig kennis nodig. Meer dan 8600 mensen uit tientallen landen zouden het programma hebben gekocht en gebruikt.

De Britse politie en de Europese politieorganisatie Europol stellen dat het programma inmiddels onbruikbaar is. De actie vond al plaats in september, maar werd vanwege onderzoek nu pas bekendgemaakt. Politie in Europa, Noord-Amerika en Australië werkten voor het project samen.

 

Source: Internationale politie haalt spionageprogramma van hackers offline