De hoogste man bij het OM, procureur-generaal Gerrit van der Burg, laat zich in een interview in het AD somber uit over de aanpak van cybercriminaliteit in Nederland. Er is te weinig mankracht en het blijkt in de praktijk moeilijk om de daders aan te pakken.

Op de vraag of het OM genoeg kennis in huis heeft om cybercriminaliteit aan te pakken, antwoordt Van der Burg: “nee, we trekken er hard aan, maar we zijn er niet klaar voor”.

Het OM heeft bijvoorbeeld geprobeerd om tien nieuwe officieren van justitie aan te stellen die een cybersecurity- of IT-achtergrond hebben, maar er zijn slechts vier aanklagers met een dergelijke specifieke kennis aangesteld.

Van der Burg denkt er nu aan op een andere manier te werven, door te zoeken naar specialisten op dat gebied en die een juridische opleiding aan te bieden.

Onder- en bovenwereld

Een ander probleem dat Van der Burg wil aanpakken is de vermenging van de boven- en onderwereld. De verwevenheid tussen die twee is volgens hem zo hecht en ernstig dat hij denkt dat het OM daar nog zeker tien jaar mee bezig is.

Hij zegt dat er in Brabant en in de Randstad nog te veel winkels alleen maar bestaan om geld wit te wassen. Van een straat met zes autoverhuurbedrijven en acht bruidswinkels wordt Van der Burg achterdochtig. “Dan weet je, die worden gebruikt voor witwassen.”

Hij noemt ook het voorbeeld van de notaris die bij het opmaken van de verkoopakte twee ton contant krijgt aangeboden van een crimineel. De verleidingen zijn groot, zegt van der Burg. Als zo’n notaris dat aanneemt, is hij in de greep van de misdaad.

 

Bron: Hoogste man OM: te weinig mankracht tegen cybercriminaliteit | NOS